Otje

Otje kwam op een bijzondere manier in ons leven. De poes van Tjerk zijn broer was per ongeluk zwanger geraakt. De jonge poesjes zouden kort voor Tjerk zijn verjaardag geboren worden. En dus mocht Tjerk voor zijn verjaardag een poes uitzoeken. Toen nog vrijgezel, vond Tjerk dat een prima idee. Nog voordat Tjerk jarig was kwam ik in beeld. Maar ik had natuurlijk geen enkel bezwaar tegen zo'n lief klein kitten!

Tijdens ons eerste (nou ja, mijn eerste beter gezegd) bezoek aan Tjerk zijn familie mochten wij een katje uitzoeken. Er waren er drie, maar Tjerk en ik waren er al erg snel uit, de cyperse moest het worden. De naam was nog een beetje een discussie. Na een paar weken was Tjerk het zat en mocht het Otje worden. En die naam past, vinden we nu beiden, ook prima bij haar. Lekker ondeugend!

Tegen de tijd dat Otje negen weken was geworden zouden we haar ophalen. Wat was ze mooi geworden! Otje reisde eerst van Bourtange naar Stadskanaal en later die dag van Stadskanaal naar Leeuwarden. Daar bleef ze een nachtje slapen en ging ze mee naar de eindbestemming, IJsselstein. Een flinke onderneming, maar daar draaide Otje haar pootje niet voor om! Reizen heeft ze nooit een probleem gevonden en een nieuwe omgeving vind ze ook alleen maar leuk. De eerste dag in Leeuwarden moest het huis uitgebreid onderzocht worden. Ze paste toen nog onder de bank, wat ons een hartverzakking bezorgde toen we haar smorgens vroeg niet meer konden vinden!

In de eerste maanden van haar leventje reisde Otje regelmatig mee naar Leeuwarden om daar een poosje te logeren. In oktober ging ze met ons mee een paar dagen in Stadskanaal logeren, in november logeerde ze bij mijn ouders terwijl wij op vakantie naar Duitsland waren. In die week is ze dikke vriendjes geworden met Harry. Met oud en nieuw reisde ze wederom mee naar Stadskanaal om daar het vuurwerk mee te maken. Het vuurwerk vond ze best even spannend, maar toen ze merkte dat het haar niets deed werd ze rustiger. In mei 2006 mocht ze weer een weekje bij mijn ouders logeren toen wij wederom naar Duitsland reisden. Ook deze week waren Otje en Harry dikke vriendjes en de eerste nacht weer alleen thuis vond ze dan ook maar niets.

Otje heeft het natuurlijk best zwaar met vier vogels als huisgenoten. Het zal je maar gebeuren als kat zijnde! Voor Kæla en Charlie heeft ze behoorlijk respect. Hoewel we het niet echt uit gaan proberen doet ze heel voorzichtig met hen. Als Kæla los is, dan houdt Otje best haar afstand. Pootjes door de tralies steken doet ze ook niet meer, dat doet zeer heeft ze geleerd! De parkieten vind ze wel zeer interessant. Als zij los mogen vliegen, dan moet Otje in de slaapkamer. Hun snelle gefladder maakt al haar jachtinstincten los! Wel-opgevoed als Otje is, laat ze de parkieten tegenwoordig wel met rust in de voliere. Op regelmatige hongerige blikken in hun richting na dan!

Toen Otje 11 maanden oud was werd ze voor het eerst krols. Dit ging niet helemaal volgens planning. Ze bleef lang krols, was tussen de krolsheid door ook nog half ermee bezig en na een paar dagen kwam het weer in alle heftigheid terug. Na een paar weken hadden niet alleen wij er genoeg van, Otje zat het ook maar uit te zitten. Ze werd magerder, kreeg een doffe vacht en zat niet lekker in haal vel. Zodra ze niet meer krols was hebben we haar naar de dierenarts gebracht. Die heeft haar gecastreerd, haar baarmoeder en eierstokken zijn verwijdert. De eerste dag na de operatie was ze nog wat rustiger, maar ze herstelde ontzettend snel. Met de dag kwam haar oude speelse en ondernemende gedrag weer terug en ook haar eetlust nam weer toe. Haar vacht en uitstraling zijn ook weer helemaal in orde!

Otje heeft het eerst moeilijk gehad met de komst van Pluk. En toen ook nog de kittens, zo ben je alleen en zo zijn er 5 katten! Maar ze wende er snel aan en heeft toen de kittens groter waren geholpen met hun verzorging. Ze waste ze, speelde met ze en ze lagen met zijn allen te slapen.

De verhuizing naar Akkrum was een leuke verandering voor Otje en Pluk. Wanneer het weer goed genoeg is dat de achterdeur open kan kunnen ze lekker buiten spelen. Pluk gaat graag ver op pad, Otje blijft meestal dichter in de buurt. Ze is niet zo'n held. Maar wanneer er een andere kat in de tuin komt, of Pluk belaagd, dan verandert Otje in een ware held en jaagt ze de kat vele tuinen door!

Na de verhuizing naar Leeuwarden kwam Oscar bij ons wonen. Eerst ging dat redelijk goed. Otje en Pluk vonden hem wel eng, maar ze wisten waar ze heen konden vluchten en dan ging het wel. Later werd Oscar steeds vervelender naar de katten. Vooral naar Otje. Zij heeft namelijk de neiging om te gaan jammeren als er iets gebeurd wat ze niet leuk vindt en Oscar wordt door dat gejammer nogal gestimuleerd om achter haar aan te gaan. Op een bepaald moment werd dat gevaarlijk en hebben we besloten dat de katten boven moesten gaan wonen. Zo zijn ze veilig voor Oscar.

We hebben een hele kamer speciaal voor de katten ingericht met een grote krabpaal, hun kattenbakken, ligplekjes en natuurlijk hun voer en waterbakjes. Overdag mogen ze op de hele verdieping rondlopen. Snachts zijn ze in hun kamer. Ze hebben ook toegang tot de vliering, waar ze veel ruimte hebben om rond te rennen. Zo af en toe mogen ze even naar buiten. Even een frisse neus halen, lekker in het zonnetje liggen of spelen en een beetje actie in hun leven. Ze mogen niet lang buiten, zodat ze geen overlast veroorzaken en ze niet aangereden worden. Zo proberen we hun leven leuk te houden en de risico's beperkt.

Sinds 2012 eten Otje en Pluk geen brokjes meer, maar versvoer. Het was even een klus om ze aan het verse vlees te laten wennen, maar nu eten ze het met smaak. De eerste 1,5 jaar kochten we het verse vlees kant en klaar in de dierenwinkel. Sindsdien maken we het zelf. Elke 8-10 weken zorgen we voor een grote hoeveelheid ingredienten, wat we in een vleesmolen vermalen en goed gemengd in bakjes in de vriezer bewaren. Elke keer ontdooien we een bakje en dan kunnen de katten weer smullen. Het is een hoop werk, maar zo weten we precies wat ze eten en van welke kwaliteit. Otje heeft nu veel minder vaak last van blaasontsteking en Pluk is kerngezond. Voor ons wel een goede reden om er wat moeite in te steken.