Workshop contactspel

Geplaatst op Maandag 3 september 2012

De maand september is begonnen met een fantastisch weekend! Eerst op zaterdagavond uit eten met mijn jarige mams. Dat was erg gezellig en lekker! Oscar was mee en heeft zich prima gedragen. Zo af en toe een brommetje als er mensen binnen kwamen, maar de meeste tijd lag hij gewoon rustig bij ons. Vervolgens zijn we naar Eerbeek gegaan voor een nachtje in een hotel.

Na een lekker ontbijt op zondagmorgen ging Tjerk het pieterpad wandelen. Oscar en ik bleven nog even lui en zijn aan het begin van de middag in de auto gestapt. Onderweg nog in een restaurant een broodje gegeten, wat ook weer super goed ging!

Om twee uur begon voor ons de workshop contactspel. Ik had Oscar tijdens de intro in zijn bench gedaan en hij lag er lekker relaxt bij. We begonnen met een oefening waarbij je 10 minuten vol aandacht aan de hond moest geven. Dat is voor Oscar moeilijk, want die wil zo graag, dat hij helemaal in je zou kruipen. En dat is toch niet zo leuk hoor, als 30 kilo herdershond dat wil. Gelukkig hebben we hierin al veel bereikt en hij ging halverwege mijn schoot liggen (ik zat op de grond) en liet zich het geaai en geknuffel welgevallen. Waar andere honden het na vijf minuten wel genoeg vonden, had de oefening van Oscar ook wel de hele 2,5 uur mogen duren. Gelukkig duurde het toch echt 10 minuten, want er waren nog heel veel andere leuke dingen te doen!

Als eerste gingen we over verschillende ondergronden lopen. Alles moest zonder dwang. Het ging er om dat je van te voren in kon schatten wat je hond zou gaan doen en dan je puur door de hond te motiveren hem de oefeningen uit zou laten voeren. Ik kon heel aardig inschatten hoe Oscar zou reageren en hij deed eigenlijk alles vol vertrouwen. Hij ging zo over alle ondergronden heen. Meestal de eerste keer wat onbesuisd en daarna wat beheerster. Zo ook met het balanskussen. Eerst springt ie er op. Dan schrikt hij van het gewiebel, gaat er af en denkt even na. Vervolgens gaat hij er nog een keer op en doet dat dan iets voorzichtiger. Het balans ei was helemaal leuk. Hij sprong er helemaal enthousiast op en wist vervolgens even niet hoe hij het had! Ik heb hem gesteund en geholpen en de tweede keer ging hij er iets beheerster op en ook heel netjes voorzichtig weer er af.

De tweede serie oefeningen waren op het veld. Met naast ons twee jonge friese paarden. Oscar keek wel naar ze, maar heel rustig. Zo fijn, dat hebben we alvast weer bereikt! Vervolgens schoot er, aan de andere kant van het hek, een konijn voor zijn neus weg. Oh my, dat is wel wat veel van het goede! Toch kon ik zijn aandacht weer terug krijgen en gingen we verder met oefenen.

Voor de verandering had ik zelf geen camera mee, maar zijn er door iemand anders foto's gemaakt. Dat vind ik heel erg leuk, zo vaak sta ik er niet samen met mijn kanjer op. Mocht je meer willen weten over het contactspel, kijk dan op www.moniquebladder.nl of zoek op contactspel op facebook!