Oscar en de HD

Geplaatst op Dinsdag 30 april 2013

Gisteren zijn we met Oscar naar dierenkliniek de Waterpoort in Sneek geweest. Daar is de HD-foto beoordeeld door een orthopedisch chirurg. We wilden weten wat er nou eigenlijk precies speelt en welke opties we hebben. Op internet kwam ik niet veel verder dan supplementen en pijnstillers, in combinatie met trainen. Voor alle operationele opties leek Oscar te oud en te groot.

Gelukkig blijkt er toch een optie te zijn, de bekkenkanteling. In principe wordt deze operatie alleen bij jonge honden gedaan, omdat je op latere leeftijd kraakbeenvorming op de heupkop krijgt en dan werkt het niet meer. Bij Oscar is er nog geen sprake van vervorming van de heupkop en daardoor kan de operatie nu nog. Met nadruk op nu nog, want met de tijd gaat die kraakbeenvorming onherroepelijk komen. En die vervorming gaat artrose en dus pijn geven.

Bij de operatie kantelen ze de heupkom een stukje, zodat de kop weer goed in de kom komt te zitten. Hierdoor is er geen wrijving meer en daardoor voorkom je kraakbeenvorming en artrose. Meer dan 90% van de geopereerde honden hebben de rest van hun leven geen enkele klacht meer en functioneren normaal. En dat willen we graag voor Oscar.

In principe heeft Oscar een beide kanten HD. Omdat links de aansluiting goed is, hoeft links niet geopereerd te worden. Rechts is de aansluiting niet goed en daar zal het bekken dus iets gekanteld gaan worden. Na de operatie moet Oscar in de hydrotrainer om spieren op te bouwen en sterk te worden. De rest van zijn leven blijft dat dan het belangrijkste punt van aandacht, de bespiering op peil houden door training en beweging.

Het zal pittig worden, het is een heftige operatie en daarna moet hij revalideren. Het zal echt even door de zure appel heen bijten worden. Maar daarna gaan we wel een goede toekomst tegemoet en daar doen we het voor!

Afgelopen zondag waren we uit eten met de schoonfamilie. Oscar was natuurlijk mee, want hij kan niet alleen thuis blijven. Hij is altijd heel braaf in het restaurant, maar na een tijdje gaat hij zich wel vervelen. Toen ging hij maar naar buiten zitten staren, met zijn hoofd lui op de vensterbank gelegd. Het is toch ook gewoon een droppie, die gekke belg van ons!