Welkom in 2011

Geplaatst op Zaterdag 15 januari 2011

Hier dan eindelijk de eerste post in het dagboek van 2011. Het is een drukke tijd geweest en ik heb veel te weinig aan het dagboek gedaan. Jammer, want ik weet dat er regelmatig naar gekeken wordt door bezoekers en voor onszelf is het dagboek ook een heel leuk naslagwerk. Zo af en toe blader ik eens terug en beleef ik zoveel leuke momenten opnieuw. Leuke filmpjes, mooie foto's. De dingen die we beleefd hebben met onze dieren. Een goed voornemen is om het dagboek komend jaar in ere te houden en regelmatig iets te schrijven. Ik ga mijn best doen!

Ondertussen gaat alles prima in Akkrum. Alle dieren maken het goed en keuvelen door de lange winter heen. Ik verlang alweer naar de eerste lentedagen, wanneer we weer met zijn allen naar buiten kunnen. Dat duurt nog even, dus vermaken we ons binnen.

Vandaag heb ik er eens een papegaaiendag van gemaakt. Eigenlijk is dat hier natuurlijk elke dag, maar vandaag een beetje extra. Tjerk heeft de klimboom naar beneden gesjouwd en Kæla is ook van de partij. Ik heb Charlie zijn kooi helemaal leeggehaald, compleet schoongemaakt en opnieuw ingericht. Zo af en toe verander ik de zitstokken en speeltjes van plek en wissel ik de speeltjes ook af. Zo blijft de kooi een plek waar hij kan ontdekken en rondscharrelen. Tenslotte brengt hij er veel tijd in door, ook al proberen we hem natuurlijk elke dag uit de kooi te halen voor afleiding en bewegingsvrijheid.

Kæla scharrelt graag rond als ik met dergelijke projectjes bezig ben. Ze vliegt vaak een rondje, komt overal kijken en bemoeid zich ook met alles. Ze is niet snel onder de indruk, vind alles mooi. Charlie zit liever op een plekje alles te bekijken, hij is wat minder bewegelijk en ook wel wat minder dapper. Hij is ook nog niet zo heel goed in rondjes vliegen, meestal komt hij met een zachte landing op de grond terecht. Ik stimuleer hem dan om zelf naar zijn kooi terug te lopen en omhoog te klimmen. Hij moet nog beter leren zichzelf te redden. Dat geeft hem zelfvertrouwen en uiteindelijk ook plezier, omdat hij dan beter gebruik kan maken van zijn omgeving. Het gaat met kleine stapjes, maar hij gaat vooruit en lijkt gelukkig en tevreden.

Om Charlie en Kæla bezig te houden op dagen dat het iets minder groot feest is, hebben we verrijkingsspeeltjes. Daar vertop ik voer in. Soms een deel van hun dagelijkse portie, soms een extra nootje. Op die manier moeten ze werken voor hun eten. Dit heeft niet alleen als voordeel dat ze iets te doen hebben, letterlijk tijdsverdrijf. Het geeft ze ook een voldaan gevoel. Dieren krijgen voldoending uit iets doen voor hun eten. Altijd uit een kant en klaar bakje eten is te gemakkelijk, dan is eten enkel eten en geen bezigheid.

Ik vond het een goed idee deze verrijkingsspeeltjes eens te laten zien. Sommige zijn prijzig in aanschaf, maar ze gaan lang mee en kunnen keer op keer gebruikt worden. Naast deze speeltjes doe ik ook veel met kartonnen doosjes. Een lege verpakking, schepje zaadjes erin en aan een touwtje in de kooi hangen geeft ook altijd plezier.

Charlie zijn grote favoriet is het RVS korfje. Ik vul hem met van alles. Wilgentakken, papier, karton, dennenappels, houten blokjes. Verzin het! Ik verstop er regelmatig walnoten in, zodat Charlie een hele goede reden heeft om met het korfje bezig te gaan. Als ik hem goed volprop is hij er meestal wel een goed half uur zoet mee.

Het gemakkelijke speeltje zijn de groene en blauwe bekertjes. Gemakkelijk voor mij, omdat er zo iets lekkers ingestopt is. Je draait dan de bakjes in elkaar en Charlie moet de bekertjes open draaien. Dit kost hem 5 a 10 minuutjes. Dit speeltje gebruikt hij ook zonder voedsel erin. Hij smijt hem door de kooi als hij daar zin in heeft en regelmatig geeft hij hem zachte duwtjes om dan zijn kopje erbij te houden. Dan aait het speeltje zijn kopje en dat vind hij heerlijk.

Het kartonnen doosje in het houdertje is een erg leuke. Daarin zit een raamwerkje van karton, waarin je voertjes kan verstoppen. Het hele doosjes moet dus kapot om al het voer te vinden en Charlie is altijd heerlijk fanatiek ermee. De doosjes zijn wel vrij prijzig, hij krijgt er daarom zo af en toe eentje en zo blijft het ook heel interessant voor hem.

De treatweal is een speeltje die Charlie zo doorhad. Als ik er nu iets lekkers in doe, heeft hij het er in 30 seconden uit. Ik gebruik het speeltje vaak om hem te stimuleren om de hele ruimte te gebruiken. Dan hang ik hem in een hoek waar hij niet zo vaak komt in de kooi, zodat hij rede heeft daar toch eens te gaan kijken.

De tiki-takeout is vooral bij Kaela favoriet. Ze vind het slopen van de houtjes prachtig en dat er dan toevallig eten achter ligt is mooi meegenomen. Charlie is te slim, die schud het eten eruit en laat de houtjes voor wat ze zijn. Tja, grijze roodstaarten zijn slim, dat weten we.

Ik hoop dat de speeltjes inspireren tot leuke dingen voor je gaai. Er zijn nog vele variaties te koop, in diverse webshops op het internet. En daarnaast is er ook veel te verzinnen met wilgentakken, karton, papier en andere papegaai-veilige materialen. Leef je uit, je papegaai zal het prachtig vinden!