Wandelen met de paardjes

Geplaatst op Zondag 11 januari 2009

Het heerlijke winterweer houd aan en het ziet er (vaak) prachtig uit buiten. Overal word geschaatst, de velden zijn wit en ook zijn op sommige locaties de bomen prachtig wit van de rijp.

Onze eigen dieren merken er weinig van. De vogels zijn binnen en kruipen lekker bij de kachel. Ik let goed op temperatuurverschillen, als we bijvoorbeeld een raam open hebben boven. Dan is het verschil met de woonkamer (19 graden) al snel erg groot. De ramen staan dus niet al te lang open, zodat de frisse lucht weer op temperatuur is als ik bijvoorbeeld Charlie of Kæla mee neem naar de computerkamer.

De katten hebben af en toe hun neus wel buiten de deur gestoken, maar blijven toch liever binnen. Zijn ze zomers uren op stap, nu komen ze na vijf minuten alweer binnen. Ik kan er maar een ding van zeggen, het zijn verwende watjes!

De paarden vinden dit koude weer heerlijk! Hun warme vacht ziet er prachtig uit met dit droge weer. Vooral smorgens zijn hun vachten soms bevroren. Dit lijkt misschien zielig, maar het is een prachtig bewijs hoe goed hun vacht isoleert. Zou hun lichaamswarmte door hun vacht weglekken, dan ontdooit de rijp. Net zoals daken die smorgens wit zijn, smelten als de kachels aangaan en er warmte uit de huizen weglekt. Osk en Goopy (en elk ander paard die een goed ontwikkelde wintervacht heeft), houden hun warmte zo goed vast dat aan de buitenkant van hun vacht de rijp kan blijven liggen. Ik heb er een paar mooie plaatjes van gemaakt! Vanwege gladde stukken op de weg ben ik donderdag met hun gaan wandelen. Erg gezellig, met zijn drieeën op stap!

Gisteren hebben we een wandeling gemaakt in de polder, vlakbij Leiden. Het weer leende zich uitstekend voor een paar winterse plaatjes!